Wat is coeliakie?

Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Een veel voorkomende ziekte in Nederland; 160.000 mensen hebben het maar slechts 25.000 mensen weten het! Oftewel 135.000 mensen lopen rond met klachten zonder dat de juiste diagnose is gesteld. Klachten kunnen ondermeer zijn: buikpijn, vermoeidheid, diarree of juist verstopping, ijzertekort etc. Bij kinderen zorgt coeliakie soms ook voor groeiachterstand. Dit zijn vage en algemene klachten  die ook horen bij heel veel andere aandoeningen zoals allergieën of bij stress. Veel mensen in Nederland lopen rond met coeliakie zonder dat ze het weten. Klachten worden vaak als 'tussen de oren' of ‘ik zal wel te hard werken’ afgedaan. 

 
Coeliakie is een auto-immuunziekte die veel schade kan toebrengen als het niet wordt ontdekt. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Op den duur kan de darmwand ernstig beschadigd raken. Gevolg: voedingsstoffen kunnen niet meer goed worden opgenomen door het lichaam met alle gevolgen vandien.

Hoe krijg je die gluten dan binnen?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.  In ons dagelijkse voeding zit heel veel tarwe. Zo is een typisch Nederlands ontbijt een bruine boterham met kaas. En 's avonds eten we schnitzels of vissticks waar een gepaneerd laagje omheen zit dat gemaakt is van tarwe. Of een bordje pasta. Tussendoor eten we snoep, koekjes, croissantje, een ijsje, trekken we een kroket uit de muur of nemen we een kant-en-klaar soepje. Een biertje op het terras. En daar zitten dus allemaal gluten in.

Is het mogelijk om van coeliakie te genezen?
Coeliakie is een chronische aandoening, een ziekte die je nooit meer kwijtraakt. Dat is niet niks. Maar tegelijkertijd is het een ziekte die relatief makkelijk te behandelen is. Geen medicatie of medische behandelingen maar een glutenvrij dieet. Voor de meeste mensen blijkt dat veel gezondheidswinst op te leveren; niet meer zo vaak moe, geen buikklachten meer. Van zo'n glutenvrij dieet knap je als coeliakiepatiënt doorgaans snel op. Zo'n dieet is niet echt makkelijk maar het is, met de nodige informatie en ondersteuning, goed te doen.

De glutentest
We zijn op zoek naar die 135.000 mensen met coeliakie. Om ze zich weer beter te laten voelen en opdat ze eindelijk te weten komen wat hen mankeert. Op deze website kan je de glutentest invullen. Daarmee stel je geen diagnose, maar weet je of je klachten dusdanig zijn dat je ze toch nog eens zou moeten bespreken met je huisarts.  Een relatief simpele bloedtest via je huisarts kan je vervolgens meer vertellen.

Deel deze informatie  

Meer weten

Heb je de test gedaan en word je geadviseerd om naar de huisarts te gaan? Of wil je gewoon meer weten over de symptomen, het ziektebeeld en over manieren om er mee om te gaan? De Nederlandse Coeliakie vereniging en de Maag Lever Darm Stichting kunnen je er alles over vertellen.


Je kunt ook kijken op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, de snelst groeiende patientenvereniging van Nederland. Daar vind je meer informatie over de aandoening, over de diagnose en wat een glutenvrij dieet inhoudt. Ook voor diegenen die glutenvrij bezoek krijgen trouwens.
www.glutenvrij.nl


Ook op de website van de MLDS vind je informatie over coeliakie. Daarnaast lees je alles over het behouden van een gezonde spijsvertering en over de rol die de MLDS speelt in wetenschappelijk onderzoek naar maag-, lever- en darmziektes.
www.mlds.nl